ENNS je poseljen že od rimskih časov dalje in velja za najstarejše stalno poseljeno mesto v Avstriji. V srednjem veku so tu gospodarili grofje Wallsee, ki so imeli svojo kovnico denarja. Zelo lepo urejeno središče mesta z velikim trgom, mestnim stolpom, renesančnimi palačami in modernim vodnjakom daje izjemen vtis mesta, ki ga še vedno  obdaja mestno obzidje z več stolpi.

GREIN velja kot biser doline Strudengau ob reki Donavi in kot najmanjše mesto z najstarejšim gledališčem v državi, ki deluje že več kot 330 let. Za turiste 21. stoletja je zelo zanimivo oblikovan sončni sistem v 3D varianti, ki se razteza ob kolesarski in peš poti med mestom in reko. Dvorec Greinburg je še vedno v lasti plemiške rodbine Sachsen-Coburg-Gotha, del dvorca je urejen kot muzej.

V dvorcu ARTSTETTEN je nekaj let prebival nadvojvoda Franc Ferdinand z družino, sedaj je urejen kot muzej. V družinski grobnici sta pokopana Franc Ferdinand z ženo Sofijo von Hohenberg in nekateri od najbližjih družinskih članov. Dvorec z velikim parkom je v lasti njune vnukinje Alix.

MELK je bil kot rimska utrdba Medilica v dolini Wachau, kar je zapisano tudi v epski pesnitvi o Nibelungih. V srednjem veku se je tu razvil velik samostanski kompleks benediktincev, ki deluje že skoraj celo tisočletje brez prekinitve. Melk je tako kot celotna dolina Wachau pod zaščito UNESCO. Kompleks stavb z velikim parkom je eden največjih in najlepših v srednji Evropi. Lepo je urejeno tudi staro mestno središče pod gričem Wachau, ob Donavi je novo rečno pristanišče, blizu mesta je dirkališče za motorje v F1, glavni prometni center ÖAMTC.

https://www.stiftmelk.at/en/

DOLINA WACHAU je najbolj znana po nasadih vinske trte in sadnega drevja, predvsem marelic. Zaradi strmih bregov so z leti zgradili kar 720 km suhozidov, ki preprečujejo drsenje zemlje v dolino oz. v reko. Drevesa marelic so tu zasadili že Rimljani, vsako pomlad zacveti sedaj že okrog 100.000 teh dreves in je dolina prava paša za oči.

V vasi PÖCHLARN je bil rojen Oskar Kokoschka, poznan secesijski slikar v 20. stoletju. To je tudi kraj, kjer sta se po legendi epske pesnitve Nibelunški prstan zaročila hči hunskega kralja Atile s kraljem iz Wormsa.

Vas MARIA TAFERL velja za drugo največje božjepotno središče v državi, tu so tudi velike mehanske jaslice. Na dvorcu Persenbeug je od leta 1916 dalje bivala Marie-Valerie, hčerka cesarja Franca Jožefa in Elizabete Bavarske, dvorec je v lasti Valerijinih potomcev.

SPITZ je dolgo obrečno naselje s pristaniščem, trajektno povezavo med levim in desnim bregom reke, v vasi je velik muzej ladij in rečnega prometa z odličnimi maketami. V okolici je več gradov, dvorcev in številne možnosti za prenočitev turistov, ki se sem pripeljejo z avti, vlakom, ladjo ali s kolesi.

DÜRNSTEIN ima slikovito središče z različnimi lokali, restavracijami, majhnimi prodajalnami, tu se ustavljajo mnogi turisti, predvsem kolesarji. Vzdušje je nadvse prijetno, velika je ponudba vin, tudi v vinskih kleteh, saj je v tem kraju in bližnji okolici registriranih 140 vinogradnikov, ki obdelujejo 240 ha vinogradov. Nad naseljem so razvaline gradu, sredi naselja dvorec kot muzej, zraven cerkev z zvonikom v nebesno modri in beli barvi, zaščitni znak naselja. Eden od dvorcev na robu vasi je predelan v hotel s 5*, pred njim je razgledna terasa s pogledom na reko, ladje, kolesarsko pot in pobočja z vinogradi. Zgodbe iz preteklosti tega naselja so zelo zanimive.

KREMS sestavljajo kar tri vasi: Stein, Und in Krems. V vasi Stein je dolgo živel in deloval Johann Martin Schmidt, eden največjih baročnih slikarjev v Evropi, njegove velike umetniške slike so tudi v številnih cerkvah in dvorcih pri nas. Sprehod po zelo lepo urejenem Kremsu z več trgi, cerkvami in razkošnimi palačami je vabljiv za domačine in turiste, ki se radi zbirajo na terasi velike bavarske pivnice HB. Za ljubitelje umetnosti je mikavnih več galerij, najbolj je kot moderna stavba atraktivna Deželna galerija, v kateri so razstavljene bogate zasebne zbirke. Tudi nekdanje stavbe tobačne tovarne služijo raznim namenom modernega časa.

Nasproti mesta na griču kraljuje razkošen samostanski kompleks GÖTTWEIG, katerega del je preurejen za turiste. Tam mimo vodi tudi del Jakobove božjepotne poti. Razgledi na reko, dolino Wachau in mesto Krems so dih jemajoči.

ST. PÖLTEN bo leta 2024 evropska prestolnica kulture. Ob prenavljanju trgov in stavb še vedno odkrivajo arheološke ostanke rimskega mesta. Glavni mestni trg, kjer stoji tudi mestna hiša, je prenovljen po načrtih slovenskega arhitekta Borisa Podrecca. Meščanske hiše in palače so zgrajene v različnih arhitekturnih stilih, veliko je baročnih, izstopajo bogato okrašene secesijske stavbe. V več cerkvah so tabelne slike in kipi najbolj slavnih umetnikov. Središče mesta je zaprto za promet že od srede 20. stoletja, zato je več velikih parkirnih hiš pod trgi in stavbami. Številni muzeji, galerije in nakupovalni centri so skupaj z mestnimi znamenitostmi velika privlačnost za domačine in turiste, ki potem radi posedajo v velikih kavarnah in slaščičarnah na mestnem trgu. Železniška postaja je tik ob središču mesta, zato je potovanje z vlakom tja zelo primerno. Nedaleč je povsem nov kompleks velikih in modernih stavb deželne vlade, tam so kongresni in kulturni centri, poslovne stavbe, pod njimi pa velika parkirna hiša. https://de.wikipedia.org/wiki/St._P%C3%B6lten

Potovanje lahko nadaljujemo proti Dunaju ali preko Wienerwalda, kjer je nekaj izjemnih dvorcev in hotelov, očem skritih, kar so znali ceniti že Habsburžani. A tudi sodobni turisti želijo svoj oddih preživeti sredi mirne narave in ne daleč od mestnih središč in prometnic. Lahko pa nadaljujete pot proti bližnjemu mestu Tulln, ki slovi po svojih izjemno lepih in velikih botaničnih vrtovih. https://www.naturimgarten.at/