Rovinj cerkev sv.EufemijeLe kdo je ne pozna vsaj kot destinacije za dopust? Hrvaška ima dolgo jadransko obalo in več kot 1000 otokov. V Istri so nahajališča črnih in belih tartufov, spomladi rastejo divji šparglji, v najboljših restavracijah lahko poskusimo tudi meso boškarina, jeseni obiramo grozdje, oljke, šipek. Mesta kot so Motovun, Buzet, Pazin, Novigrad imajo zelo burno zgodovino, zato so bila tudi tako močno utrjena, a kljub temu večkrat izropana, uničena, prebivalstvo zdesetkano. Od Roča do Huma je urejena “aleja glagoljašev”, v Humu pa nas radi postrežejo s kozarčkom humske biske, odlične zeliščne žgane pijače. Opuščeno mesto Dvigrad že več let buri domišljijo domačih in tujih turistov. Poreč, nekoč Parenzo, je bil sedež škofov, ki so dali baziliko olepšati z zlatimi bizantinskimi mozaiki, cerkev je sedaj pod zaščito UNESCO. Po “parencani” vsako leto vozi več kolesarjev. V Vrsarju se ena od hiš in ulic imenuje Casanova. Le zakaj?

Brioni so nastali, ko je morje hotelo zaliti istrsko zahodno obalo, a so angeli ustavili naraščanje morja in tako rešili vsaj vrhnje dele gričev, ki so sedanji Brionski otoki. Za areno v Puli veste vsi, kaj pa za antično naselbino Histrov - Nezakcij ali za cerkev z mumijami v Vodnjanu?

Plitvice so ena od najlepših naravnih lepot našega planeta. Blizu Gospiča južno od Plitvic je bil rojen veliki znanstvenik Nikola Tesla. Dalmatinska mesta do južnega Cavtata kar tekmujejo z dogodki in arhitekturo dva tisoč-letne zgodovine. Dalmatinski otoki vabijo z neštetimi zalivi in turističnimi naselji številne turiste iz vse Evrope. Dopust z barko po Jadranu je lahko eden od najlepših doživetij.

Karlovac je dobilo ime po nadvojvodi Karlu, obdano z obzidjem 6-kotne zvezde. Tam je sotočje štirih rek: Kolpe, Korane, Mrežnice in Dobre. Zagreb med reko Savo in pobočjem Medvednice se je v zadnjem stoletju razvilo v veliko evropsko prestolnico. V mestu je simbolično nameščeno naše osončje s soncem in devetimi planeti v ustreznem razmerju in merilu kot je to v vesolju. Za vse sladokusce: najboljša slaščičarna v središču mesta je Vincek, blizu pa še trgovina Kraš z bajaderami in ledenimi kockami. Imajo pa tudi edinstveni muzej na svetu, posvečen razvezanim ljubezenskim zvezam. Veste, kdo je pred 100 leti izumil mehanično nalivno pero, da ne pomakamo več držala s peresom v kozarček s tinto? Trakoščan je hrvaški pravljični grad, a povsem originalen, resničen in dostopen za ogled. Krapina - muzej pračloveka iz kamene dobe. Varaždin je bil več stoletij prestolnica hrvaških banov in sabora, zato ima toliko izjemno lepih stavb in trgov. Bližnje toplice so poznali že Rimljani. Slavonija z neskončnimi polji je najbolj zanimiva iz letala, a do vinskih klet se je najvarneje voziti z avtobusom. V Osijeku sta doma Kandit s proizvodi štark in Saponia: prašek radion, nila, arf ter zobna krema kalodont, zirodent. Malo nostalgije iz naše “južne sosede” ima marsikdo od nas.

NIKOLA TESLA je bil rojen sredi 19. stoletja v Liki na Hrvaškem v vasi Smiljan pri Gospiću. Po osnovni šoli je zaključil gimnazijo v Karlovcu in nadaljeval študij elektrotehnike v Gradcu, a študija ni zaključil, saj se je z vso vnemo posvečal samo področjem, ki so ga najbolj zanimala. Kljub temu je bil kot znanstvenik s številnimi prijavljenimi patenti in izumi s strani ameriške strokovne revije Life uvrščen med 100 najpomembnejših ljudi na svetu v drugem tisočletju. Prva hidroelektrarna v ZDA pod Niagarskimi slapovi je bila zgrajena po njegovih načrtih in s pomočjo industrialca Georga Westinghousa ter strojne tovarne General electric Company. Po Teslu se imenuje enota za gostoto magnetnega polja in tovarna električnih avtomobilov Tesla motors v Kaliforniji. Poleg ostalega je izumil izmenični elekrični tok in prenos radijskih valov na velike razdalje brez žice, kar je omogočilo “razsvetlitev” Zemlje in dalo temelje radiu, televiziji in mobilni telefoniji. Nikola Tesla je imel fotografski spomin, kar je le eden od razlogov za izjemno majhno zapuščino zapisov in načrtov, ki so se ohranili do današnjih dni. Številni znanstveniki se zato še danes ukvarjajo z vprašanji, kako je reševal, izpeljal in predvidel svoje številne izboljšave in izume, marsikaj še do danes ni razumljivo. Eno leto po njegovi smrti v New Yorku mu je bila leta 1917 dodeljena največja nagrada za dosežke v elektrotehniki v ZDA, leta 1975 je bil ustanovljen Inštitut za elektrotehniko in elektronsko energijo v ZDA, ki sedaj vodi tudi Sklad za nagrade Nikola Tesla, v hotelu v New Yorku je originalno opremljena njegova hotelska soba, v kateri je stanoval v zadnjem obdobju svojega življenja, do smrti. Velik spomenik ima v Nacionalnem parku Niagarski slapovi, v Beogradu je v eni od vil urejen njegov muzej, v Zagrebu je njegov oddelek v Tehničnem muzeju, v vasi Smiljan pri Gospiću je Spominski center Nikola Tesla, vreden ogleda. Ugodna je kombinacija vstopnic za Plitvička jezera in Teslov spominski park.