Katedrala v samostanu AlaverdiDežela leži med Severnim in Južnim Kavkazom ter med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. To je zibelka krščanske vere in rojstni kraj vina. Gruzinski zeleni čaj je tudi njihov. Njihova pisava je tako lepa, da jo primerjamo kar s klekljanimi čipkami. A nikar se ne bojte, uporabljajo tudi latinico, učijo se številnih tujih jezikov. Zasebni vinogradniki še tradicionalno zorijo svoje vino v amforah, ki so zakopane v tla vinskih hramov in kleti. To odlično vino je primerljivo samo z najboljšimi. Tost! - na zdravje. Spomladi je pokrajina en sam cvetoč sadovnjak.

Tbilisi je največje in tudi sedanje glavno mesto države ob reki Mtkvari. Mcheta je bila nekdanja prestolnica države, zato ima tako bogato zgodovino in arhitekturo. Mesto Upliscihe je vklesano v skalno steno in je bilo prestolnica Gruzije že v 15. stoletju pred našim štetjem. Svetišče Džvari nad reko Mtkvari je sveti kraj Gruzijcev že tisočletje in pol. Kar pri nas štejemo v stoletjih, se tam govori v tisočletjih, predvsem o arhitekturi, kulturi, znanosti, pisavi in pisnih virih.

V mestu Boržomi je polnilnica svetovno znane mineralne vode, zelo dobrega in blagega okusa, ki jo izvažajo tudi v druge države sveta. Na Severnem ali Velikem Kavkazu so visokogorska smučišča, nekatera ustrezajo tudi zahtevam F.I.S., najbolj poznano je Gudauri. Še dobro ohranjene mogočne trdnjave so varovale in stražile nekdanje trgovske in vojaške poti preko tega gorovja. O odlični in raznovrstni kulinariki ter vinu se boste lahko prepričali na potovanju po tej deželi.

Mednarodno ime za to državo je Georgia, državni praznik praznujejo na dan sveta Jurija/Georga konec novembra. Njihova narodna noša, plesi in pesmi vam bodo še dolgo ostali v spominu.