Otok Sveti ŠtefanNovo ustanovljena država na jugu Balkanskega polotoka je dežela ekstremov na kratke razdalje. Primorje vzdolž Jadranske obale je nizko gričevje, ki se proti Skadarskemu jezeru zravna v največjo ravnino. Skadarsko jezero obdaja širok obalni močvirni pas, kjer raste trstičevje, na velikih površinah cvetijo lokvanji, na gladini lebdijo race in druge ptice, v vodi pa je več avtohtonih in zelo okusnih rib, ki jih ponudijo v domačih restavracijah. Reke in potoki z okoliških gora stalno dovajajo jezeru svežo vodo, po reki Bojani pa se višek vode odteka v Jadransko morje v obliki široke delte, ki je raj za vodne ptice.

Cetinje kot stara in tudi sedanja prestolnica se nahaja v kotlini med gorami, to je mesto muzejev, galerij, starih palač, nekdanjih ambasad, tu je eden največjih samostanov z bogato muzejsko zbirko in cerkveno zakladnico, nasproti je grobnica zadnjega črnogorskega kneza Nikole in žene Marije ter sarkofag I. Crnojevića, ustanovitelja srednjeveške kneževine Zete in prve tiskarne na tem območju. Upravno središče te države je Podgorica z novim letališčem, poslovnimi stavbami, trgovskimi centri, hoteli.

Za vse Črnogorce je “sveta gora” Lovćen z mogočnim mavzolejem narodnega junaka P. P. Njegoša, najbolj izobraženega in spretnega vladike tedaj. Vožnja z gore v dolino proti vasi Njeguši ali proti zalivu Boke Kotorske je preprosto adrenalinska, ta cesta ima kar 32 serpentin, pogled v dolino pa kot iz letala. Za mnoge turiste nepozabno doživetje. Govori se, da kdor ni bil na Lovćenu, ni bil v Črni Gori. Boka Kotorska je eden od najlepših zalivov sveta, obdan z visokimi gorami, ob obali so stisnjena kamnita mesta in vasi.

Tivat, Budva, Petrovac in Ulcinj so turistična središča ob obali, otok ekskluzivnega turizma Sveti Štefan je vlada oddala tujcem v najem za nekaj desetletij in ga običajni turisti občudujemo le od daleč, z vrha ob mimo vodeči cesti. Kdo ne pozna imena naselja Herceg novi in mimoz, ki razkošno zacvetijo in zadišijo v začetku leta. Festivali in “fešte” se v tej deželi vrstijo celo leto: januarja praznik mimoz, februarja pustni karnevali, spomladi so dnevi kamelij, poleti festival pomorskega filma, otroški festivali, srečanja klap, bokeljska noč, silvestrovanja v decembru. Ob tem se pije Nikšičko pivo ali pa rdeče vino “vranac”, odlične so domače sladice, tudi ljubitelji mesnih jedi so vedno zadovoljni.

Za ljubitelje planinarjenja so vabljiva pogorja Durmitor, Bjelasica in skalnate Prokletije na meji z Albanijo, za ljubitelje vodnih športov pa kanjoni reke Pive in Tare, katere del je pod zaščito UNESCO. Pristanišče Bar je glavno “okno v svet” z moderno vojaško, tovorno in potniško luko, kjer so vedno na ogled zanimive ladje in velike jahte. Črna Gora je ena od redkih evropskih držav, ki še nima avtoceste, a večina medkrajevnih cest je vzorno urejena in vzdrževana. Železnica pa doseže najvišno točko dobrih 1.000 m nad morjem, na celotni trasi je veliko predorov, mostov in viaduktov, zato je vožnja po njej pravo doživetje.