PragaPraga se nahaja ob široki reki Vltavi, ki jo tako lepo opeva skladatelj Bedrich Smetana. Mogočni kraljevi grad Hradčani je pomagal obnavljati slovenski arhitekt Jože Plečnik. V tamkajšnji cerkvi svetega Vida je pokopana med drugimi slavnimi meščani tudi Barbara Celjska, žena češkega kralja Sigismunda I. Luxemburškega. Za odpiranje Zakladnice v tej cerkvi uporabljajo kar 7 ključev, ki jih hrani 7 skrbno izbranih osebnosti v mestni upravi. Karlova Univerza je bila ustanovljena v Pragi že sredi 14. stoletja in še vedno deluje s številnimi fakultetami. Karlov most je bil preko Vltave kot lesen zgrajen že pred več kot tisoč leti, sedanji kamniti ima kar 17 lokov, pod katerimi sedaj plujejo turistične ladje od jutra do poznega večera. V tem mestu je vedno polno turistov iz vsega sveta, največ jih je v decembru. Pivnic in pubov je vsaj toliko kot v bavarski prestolnici. Samostan Loreto se ponaša z izjemno arhitekturo v renesančnem stilu in bogato zakladnico.

Na gradu Trebnice je bil rojen eden najslavnejših vojskovodij Evrope, maršal J. J. Radetzky, ki je nekaj let živel z družino celo v našem Tržiču. Slavni pevec Karel Gott je prepeval v risani seriji Čebelica maja. Verjetno ste že slišali za češko beherovko, pa veste, kje in kako je nastala? Zanimiva zgodba. Prav tako je zanimiva tudi zgodovina o nastanku avtomobilske industrije ustanovitelja Emila Škoda iz Plzna.Tomas Bata je še danes pojem v vrhunski čevljarski industriji. Športniki kot sta večkratna teniška zmagovalka v Wimbledonu M. Navratilova in smučarski skakalec J. Raška, ki je eno od medalj SP priboril tudi v Planici.  

Ob reki Vltavi so še druga lepa mesta kot sta husitski Tabor in Česky Krumlov. Budejovice pa so najbolj znane po pivovarni Budweiser. Številna mestna središča na Češkem so vzorno obnovljena in urejena ter pod zaščito UNESCO. Češki gradovi so večinoma obdržali prvotno podobo in tudi originalno pohištvo, umetnine in dragocenosti. Vsak od njih je skupaj s svojo okolico in jezeri nekaj posebnega in vreden obiska. Izvrstne so v tej deželi mnoge restavracije in domače gostilne, izjemne so njihove slaščice in sladoledi. Odlično češko pivo številnih znamk je najlažje pokušati in primerjati v njihovih lokalih.

TELČ na Moravskem med dvema ribnikoma so ustanovili plemiči iz Hradca. Sredi mesta zelo velik glavni trg obdajajo enkratno obnovljene renesančne stavbe z lepimi pročelji v baročnem stilu, nekatere s zgrafito fasado, vse v pritličju z obokanimi hodniki, kjer so male prodajalne, kavarne in drugi lokali. Na enem koncu trga je mogočen grad s kapelo in muzejskimi zbirkami. Sredi trga je velik vodnjak, okrog njega se vedno kaj dogaja, veselo je tudi na terasi pred dobro domačo restavracijo, z mestnega stolpa je enkraten pogled na mesto in ribnike ob njem. Zasluženo je Telč na seznamu Unesco.

JINDRICHUV HRADEC ima več trgov v središču mesta, mimo njega teče reka Nežarka, ki napaja bližnje jezero, ob katerem stoji izjemno velik grad (tretji največji na Češkem) z več notranjimi dvorišči, okrog 300 sobami, veliko renesančno rondelo na koncu in več muzejskimi zbirkami v notranjosti grajskega kompleksa. V mestu so ogleda vredne Kryžove jaslice, ene največjih mehanskih jaslic na svetu, dolge so 17 m in so zaradi skoraj 1500 figur vpisane v Guinessovo knjigo rekordov. Edinstven je muzej in popravljalnica tapiserij in gobelinov, blizu je muzej fotografije in modernih medijev. Z železniške postaje vodi ozkotirna železnica z muzejskim vlakom v smeri proti jugu v dolžini več kot 30 km in proti severozahodu do mesta Tabor v dolžini skoraj 50 km.

TŘEBON je zelo lepo in nam skoraj nepoznano mesto z mogočnim obzidjem okrog središča, velikim jezerom, bogato preteklostjo in eno najstarejših pivovarn na Češkem - Bohemia Regent iz 14. stoletja. V središču mesta je velik glavni trg z renesančnimi in baročnimi lepo obnovljenimi stavbami, nekatere imajo velbano pritličje, v nekaterih so mali muzeji z neobičajnimi zbirkami, tu je državni inštitut za botaniko. Na robu mesta je velik grad z obsežnim parkom, dostopen domačinom in turistom. Blizu je sredi gozdnatega parka z nekaj eksotičnimi drevesi velika glavna grobnica družine Schwarzenberg, ki so dolgo in zelo uspešno gospodarili tudi na Češkem.

BRNO je drugo največje mesto na Češkem ob sotočju treh rek: Svratka, Svitava in Jihova. Na koncu velikega trga se pot vzpne na grič s stolnico sv. Petra in Pavla, preko obvoznice pa še na grajski grič z gradom Špilberk. Pod mestnim središčem so številne kleti in rovi, ki so služili sprva hrambi živeža, nato kot skrivališča za prebivalce, sedaj so nova zanimivost za turiste. Na glavnem trgu je nova znamenitost Brna - ura Brnsky orloj v obliki ogromnega naboja ali patrona iz črnega marmorja, mehanizem je voden preko satelita iz Frankfurta. V bližini mesta so vsako poletje motorne dirke.

OLOMOUC v severovzhodnem delu Češke je eno od najstarejših mest v srednji Evropi, že pred 1000 leti je bila tam ustanovljena škofija in pred skoraj 500 leti univerza, nato še Družba anonimnih učenjakov. V tem mestu so začeli tiskati prvi redni časopis v Habsburškem cesarstvu, tu je bil izvoljen v srednjem veku Matija Hunjadi Korvin za češkega kralja, Marija Terezija za češko kraljico, mladi Franc Jožef za habsburškega cesarja, tja so pred epidemijo črnih koz pribežali člani družine Mozart. Stolnica sv. Vaclava (Venčeslava po naše) stoji na robu središča mesta že več kot 900 let, a v tisoč-letnem obdobju je bilo zgrajenih tu še veliko cerkva, vse so vzorno vzdrževane, tako kot visoke meščanske hiše na trgih in ulicah starega mestnega središča. Posebno zgodbo ima kapela sv. Janeza Sarkanderja. V eni od cerkva so orgle s kar 5 manuali in več kot 10.000 piščalmi. V semenišču je bival in študiral tudi naš pisatelj Fran Levstik. Na trgu ob veliki mestni hiši z visokim stolpom se vedno kaj dogaja, posebno ob sobotah in praznikih.