HallstattDunaj ob reki Donavi je bil dolga stoletja tudi naše glavno mesto. Mnogi Slovenci so že davno in še dandanes študirajo na tamkajšnjih fakultetah. Dolg je seznam vseh teh študentov, še daljši bi bil seznam vseh turistov iz Slovenije, ki vsako leto obiščejo to mesto. Ali veste, kako je nastala Sacher torta, pa od kje dunajski zrezek, kdaj so dobili kavo, od kdaj se pleše dunajski valček? Ob vnaprejšnji najavi je možno videti poleg raznih dvorcev in galerij tudi notranjost slavne Opere, Parlamenta, Mestne hiše, številni muzeji so na določen dan v tednu brezplačni za ogled. Tam je Uno city, Grinzing, 66 km U-Bahna - podzemne železnice, Donauturm, Hundertwasserjeva četrt, Albertina in Secesijska hiša s Klimtovimi mojstrovinami, Morska hiša, moderno opremljena Hiša glasbe, najboljši sladoledi Tichy, koncerti za vsak žep.

Ob Nežiderskem jezeru je največja zbirka različnih sort paradižnikov na svetu, tam so doma tudi odlične Esterhazyjeve torte, poleti pa operetne predstave na prostem.

Gradec ob reki Muri je središče Štajerske, mesto dveh Univerz, kjer študira tudi naša mladina. To je mesto gotike, renesanse, baroka in najbolj moderne arhitekture ter umetnosti, prav zato privlačno za vse generacije. V akustični sejemski dvorani nastopajo mnogi glasbeniki in orkestri iz vsega sveta, vsako pomlad tudi Orkester Andre Rieu. V bližnji vasi Bärnbach sta delovala umetnika F. Hundertwasser in E. Fuchs, na robu vasi pa vabi Steklarna Stölzle, kjer oblikuje njihove izdelke tudi Slovenka Zvonka Požun.

Koroška je dežela jezer, gradov in legend, globokih dolin z visokimi slapovi, gorske in panoramske ceste so izziv za številne turiste, smučarska središča raj zimskih športov.

Salzburg ali Solnograd po slovensko leži ob reki Salzach, ki je dobila ime po tovornikih nekoč tako zelo dragocene in drage soli. To mesto je ena od svetovnih prestolnic glasbe, v njem so se rodili W.A. Mozart, J. Mohr - pisec besedila pesmi Sveta noč, slavni dirigent H. von Karajan. Dvorec Mirabell z baročnim parkom, Hohensalzburg je ena od največjih trdnjav v Evropi, Hellbrunn je poznan po vodnih igrah. Slovenec Valentin Stanič je kot študent teologije bival v Salzburgu in bil med prvimi planinci, ki so osvojili Veliki Klek ali Grossglockner. Ob Turski avtocesti je nad vasjo Werfen največji podzemni sistem ledenih jam na svetu. Vasici Heiligenblut in Hallstatt sta med največkrat fotografiranimi motivi v Avstriji. Najlepša dolina v Avstriji je Salzkammergut - dežela številnih jezer, potokov, rek, kolesarskih poti in čudovitih vasic.

V gradu blizu Innsbrucka živi slavna družina Swarovsky - oblikovalci stekla in kristalov. Nad Kitbühelom je znamenito pobočje Petelinov greben - ena najtežjih smučarskih prog za tekmovalce, mesto pa eno najlepših daleč naokrog, posebno pozimi. Od mesta Passau je ob Donavi speljana kolesarska pot do Dunaja, podobna tudi ob reki Dravi od Innichena do Beljaka in dalje proti Dravogradu. Kolesarji, bi jo prevozili?

Pod vznožjem pogorja WILDER KAISER so vasice, kjer že pol stoletja snemajo različne filme in TV nadaljevanke, med drugim že 10. leto tudi TV-serijo Gorski zdravnik. Vas Going je središče snemanja te nadaljevanke, nad vasjo Ellmau je filmska ordinacija dr. Gruberja, nad idilično vasjo Söll pa filmska kmetija Gruberjevih. Za temi vasicami je jezero Hintersee pod vznožjem pogorja, kjer se začno tudi poti v gore. Vasi so tipične tirolske z mnogo cvetja na dolgih balkonih, veliko lesa na fasadah hiš in prijazni domačini, ki v pensionih in gostilnah nudijo predvsem domače jedi in sladice. Južno od te doline in pogorja je znamenito zimsko smučarsko središče Kitzbühel, poznano tudi najboljšim slovenskim smučarjem in ljubiteljem smučarskih tekmovanj.

Visoko nad reko Salzach in avtocesto med Beljakom in Salzburgom se dviga mogočen srednjeveški grad Werfen, ki so ga dali zgraditi salzburški knezoškofje kot svojo poletno rezidenco in varovalno trdnjavo, sedaj muzej in prizorišče sokolarjenja s pticami ujedami. Nad gradom se v notranjosti pogorja Tennengebirge razprostira 42 km dolg jamski sistem Eisriesenwelt, deloma zaledenel in velja za največje ledene jame na svetu. Do vhoda v jamo vodi peš pot in moderna gondola, a je v jami še 1400 stopnic, ki jih je potrebno a vredno prehoditi ter občudovati ogromne ledene skulpture, stebre, zavese in ledene kapnike. 

V pravljično lepi dolini Salzkammergut vzhodno od Salburga in severno od pogorja Dachstein je med številnimi jezeri slikovita vas St. Wolfgang ob jezeru Wolfgangsee (slovensko bi ga imenovali Bolfenkovo jezero). Nad njim je impozantna gora Schafberg, na katero vozi že celo stoletje ozkotirna zobata železnica z majhno a izjemno močno potisno lokomotivo. Vlak z nekaj malimi vagoni premaga dobrih 1000 m višinske razlike v pol ure. Z vrha gore je enkraten pogled na jezera v dolini, vasi ob njih in na okoliške vrhove pogorij, ki obkrožajo celotno dolino.