STRASSBURG - “križišče Evrope”

Mesto leži ob francosko-nemški meji ob reki Ren in je preko Evropskega mostu povezano z Nemčijo. Po velikosti se to francosko mesto lahko primerja z našo Ljubljano. Že od same ideje o povezovanju evropskih držav velja za eno od treh prestolnic EU. To je tudi pomembno kongresno središče in mesto študentov, saj na fakultetah študira vsako leto okrog 50.000 mladih, zato velja za “najmlajše” francosko mesto. V stavbi Univerze, ustanovljene že pred skoraj štiristo leti, je med drugimi študiral tudi slavni poet J. W. Goethe. V tej ogromni stavbi je bilo prvo zasedanje predhodnega Sveta Evrope že leta 1949. Zanimiva sta Planetarium in Živalski muzej. V t.i. evropski četrti izstopata dve visoki moderni palači: Evropski parlament in Evropsko sodišče za človekove pravice v obliki velikanske tehtnice - simbola pravičnosti. Staro središče mesta se nahaja ob izlivu reke Ill v Ren ter njunih kanalov, preko katerih se razpenjajo številni mostovi, kar daje mestu prav romantični videz s pridihom Benetk. Izjemno lepe so zelo dobro ohranjene in obnovljene več stoletij stare “predalčne” hiše, tipične za osrednjo Nemčijo in Porenje. V pritličju teh več nadstropij visokih hiš so stare gostilne, lepo urejene prodajalne, iz številnih slaščičarn pa od jutra do poznega večera diši po kavi in izjemnih slaščicah. Središče je zaprto za promet, zato je sprehajanje po slikovitih ozkih ulicah pravi užitek. Sprehajalne poti ob obrežjih so spremenjene v “korzo” in tudi tam je vedno veliko turistov, domačinov in mladine, predvsem študentje prevladujejo v popoldanskih in poznih večernih urah. Blizu so namreč študentski domovi, športne dvorane, igrišča, razna zabavišča. Mesto z okolico ima kar 500 km kolesarskih poti in številne točke za najem kolesa. Po mestu vozijo najmodernejši tramvaji, do mesta pa najmodernejši vlaki iz notranjosti Francije in vseh sosednjih držav, zato velja Strassburg zanesljivo za “križišče Evrope”.

Največjim romantikom priporočam še obisk bližnjega mesta Colmar. Sprostite se in uživajte.

MUHLHOUSE/MÜHLHAUSEN je mesto v francoski pokrajini Alzaciji blizu Švice in Nemčije. Bližnja mesta iz vseh treh sosednjih držav imajo eno skupno letališče EuroAirport saj vsa ležijo na levi in desni strani reke Ren. Mesto Muhlhouse je vključeno v zvezo desetih alzaških mest “dekapolis”, tamkajšnja Univerza pa v zvezo mednarodnih Univerz EUCOR. Zaradi potreb tamkajšnjega gospodarstva so tu najbolj obiskane in tudi mednarodno priznane fakultete študijskih smeri kemije, tekstilne tehnologije, strojništva, elektrotehnike in računalništva. Mesto je zaradi svoje lege ob sosednjih državah trojezično: prebivalci govorijo francosko, nemško, med seboj pa alzaško narečje, ki je mešanica obeh jezikov. Že tri stoletja se tu razvijajo in širijo tekstilna, strojna in kemična industrija. Na območju nekdanje tekstilne tovarne  družine Schlumpf je sedaj izjemno velik in zanimiv avtomobilski muzej, blizu so še muzeji vlakov, elektrotehnike, tekstila ter zidnih tapet. Le zakaj toliko tehničnih muzejev prav v tem mestu? Zaradi večstoletne tradicije obrti in industrije v tem delu Porenja.

Bližnje manjše mesto WEIL am Rhein ob nemškem bregu reke Ren je “mesto maxi stolov” ki so nameščeni kot oblikovalski eksponati na trgih in ulicah, blizu je nenavadno oblikovana poslovna stavba oblikovalcev Vitra design AG in njihov muzej. Preko široke reke je tudi most za pešce in kolesarje, ki povezuje dve mesti in dve državi hkrati: Francijo in Nemčijo, na južni strani središča mesta pa je most med Nemčijo in Švico.

Družina PEUGEOT izvira iz tukajšnje stare grofije Montebeliard, ki je imela konec 18. stoletja številne obrtne delavnice in manufakture različnih zvrsti: mline, žage za les, predilnico, barvarno, kovačijo, strojne in železarske delavnice, v katerih so izdelovali tisto, kar so ljudje najbolj potrebovali in kupovali. To so bili predvsem kmetijsko orodje, kazalci za ure, številčnice, britvice, likalniki, mlinčki za poper in kavo. Zaradi kvalitete vseh njihovih izdelkov so kmalu začeli uporabljati skupni družinski logotip “leva” kot svoj zaščitni znak. Sedaj ga uporablja tudi avtomobilska industrija, ustanovljena že pred 120. leti z imenom Avtomobili Peugeot, matična tovarna je v mestu Sochuaux, ena od tovarn je tudi v mestu Muhlhause, zato je v tamkajšnjem muzeju razstavljenih veliko njihovih modelov, tudi dirkalniki F1.

Lastnik tovarne strojev in zobatih koles, Andre CITROËN, je prav tako izhajal iz tega območja. Med obema svetovnima vojnama so v Parizu registrirali firmo in začeli izdelovali prve avtomobile, med najbolj popularnimi modeli sta bila “žaba” in “spaček”. Tovarno je po nekaj desetletjih prevzela firma Peugeot in oblikovan je bil avtomobilski koncern PSA Peugeot-Citroën, eden od največjih v Evropi in svetu.

V mestu Clermond-Ferrand se je razvijala kemična industrija; brata Andre in Edouard MICHELIN sta ob koncu 19. stoletja prevzela družinsko podjetje za predelavo kavčuka in gumijevih izdelkov. Iz tega se je razvila tovarna gumijastih zračnic za kolesa, avtomobile in tovorna vozila. Prvo svojo zračnico so patentirali že leta 1895, zgledovali so se po zračnici angleškega industrialca R. W. Thompsona, ki je že 50 let prej v Angliji patentiral svoj izum pnevmatike za dvokolesa. Iz vseh njihovih tovarn, katerih večina je prav v Porenju, se je v enem stoletju razvil mogočen koncern Michelin, kjer sedaj izdelujejo tudi najbolj zahtevne pnevmatike za dirkalne avtomobile in za največja letala na svetu - Boeing in Airbus. Vsa ta dejstva so razlogi za številne zanimive muzeje mestu Muhlhouse/Mühlhausen in jih je zato vredno obiskati.