РОССИЯ - КУЪАИЬ

rusija 14 pravoslavna cerkevEKATERINA VELIKA - carica, ki je vladala Veliki Rusiji, je konec 18. stoletja priključila tudi pokrajine Kuban, območje Visokega in Malega Kavkaza ter Črnega morja k carski Rusiji.

KRASNODAR - Carica je to ozemlje podarila Kozakom, ki so se ji zahvalili s tem, da so prvo naselje poimenovali po njej. S sedanjim imenom ga nazivajo in pišejo šele od konca 1. svetovne vojne dalje. Mesto s treh strani obliva široka reka Kuban. Rodovitna zemlja omogoča razvoj poljedeljstva, vrtnarstva. Reka je plovna za prevoz tovora in potnikov v smeri proti notranjosti in proti morju. K razvoju mesta je veliko pripomogla železniška proga iz notranjosti države proti morski obali, predvsem do velikega industrijskega mesta Novorossijsk.

Dežela KUBAN, 76.000 km2, s 5 milijoni prebivalcev, leži ob veliki reki Kuban, na vzhodu meji na gorovje Veliki Kavkaz, na zahodu na toplo Azovsko in na jugu na Črno morje. Je pretežno ravna pokrajina, kjer gojijo veliko vrst kulturnih rastlin, največ pšenice, koruze, zelenjave, sadja, riža, čaja in tobaka. Za riževa polja so zajezili reko, v velikem jezeru je okrog 3 milijarde m3 vode, ki jo uporabljajo za namakanje. Pod površjem zemlje so tudi bogata nahajališča nafte, preprosta črpališča so vidna po vsej pokrajini, ob cesti, sredi travnikov in polj.

Reka KUBAN, dolga 880 km, v kateri je veliko vrst rib, največje so somi, težki 15 kg in več kot meter dolgi; najbolj znani pa so jesetri, iz katerih pridobivajo IKRE, ki jih prodajajo pod trgovskim imenom »kaviar«: rdečega in črnega, izvažajo pa ga po vsem svetu kot največjo rusko specialiteto poleg žgane alkoholne pijače »vodka«.

Plesi KUBANSKIH KOZAKOV »kazačok« in inštrument »balalajka« so poznani po vsem svetu. Ime “kozaki” je turškega izvora in pomeni “svobodni bojevniki”. V ljubljanskih Križankah je ena od takšnih skupin pred nekaj leti že imela koncert.

KAVKAZ, gorovje med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom je dolgo kar 400 km, najvišja gora je ELBRUS, 5633 m. Tu pozimi zapade več metrov snega, zato imajo tudi velika smučišča. Naravne značilnosti so izjemne: 1000 rastlinskih vrst, do 60 m visoka drevesa, kralj med pticami je orel plešec, kavkaški bivol težak do ene tone. Dolina »Krasnaja poljana« spada med najlepše predele v državi.

SOČI, najimenitnejše obmorsko letovišče ob Črnem morju, kamor prihajajo tudi najbolj pomembni politiki: tam sta se sestala tudi že ruski predsednik Vladimir Putin in nemška kanclerka Angela Merkel. Veliko zgradb, hotelov in cest so zgradila v 20. stoletju jugoslovanska podjetja.

Med največjimi znamenitostmi je 20 ha velik mestni park »DENDRARIUM« z okrog 1700 različnimi vrstami rastlin, predvsem eksotičnimi iz vsega sveta. V njem živi tudi veliko različnih vrst ptic, rib in drugih živali. Nad parkom je speljana gondola, da si obiskovalci lahko park ogledajo iz zraka.

DOLMENI (skrivnostna okamnela miza) so bili zgrajeni iz velikih obdelanih skal pred približno 5000 leti. Imeli so podoben pomen kot piramide v Egiptu. Vanje so se pred svojo smrtjo zaprli svečeniki iz posameznih plemen. Postavljeni so na posebnih energijskih točkah in vsi obrnjeni v isto smer neba. Danes so velika atrakcija za arheologe, znanstvenike in tudi turiste. Videti jih je mogoče na sprehodu po gozdu (z lokalnim vodnikom) v obalnem delu Kubana, na poti v dolino Krasnaja poljana je na enem območju kar 17 različnih dolmenov.

MAMEDOVO UŠČELJE (Mamedova soteska) je več km dolga dolina gorske reke Kuapse, ki je tako topla, da se je možno okopati v njej, kjer je le mogoč pristop k vodi. Posebno privlačni so tolmuni, kjer vam slap dela še “naravno masažo”. Vse poti ob bregu so varno speljane, preko mostov vodijo z ene na drugo stran. Kjer je voda plitva, je prijetno hoditi po zaobljenih kamenčkih in si delati še masažo stopal. Napisne table prikazujejo zarisano pot, posebno rastlinje, kamenine in druge potrebne informacije.

KRASNAJA POLJANA (rdeča dolina) 600 m nad morjem, obdana z visokimi gorami, ima zaradi bližine morja zelo milo klimo, vendar kar 1800 mm padavin letno, pozimi sneg, poleti dež, ekstremne temperature od -22°C do + 38°C. Posebno lepo je tu spomladi, ko cvetijo magnolije, azaleje, akacije, sadno drevje, ter jeseni, ko dozori sadje. Od sredine decembra do aprila je tu visoka zimska sezona za smučarje iz Rusije in tujine. Žičnice vozijo na 2000 m visoka pobočja, dosegljiva so tudi peš, z džipom ali na konju. Do srede 19. stoletja so tu živela plemena Ačesou, gojili so ovce, imeli čebele, v gozdovih so rastla posamezna drevesa divjih češenj in jabolk. Ko je prišla ruska armada, so se domačini izselili, kraj je dobil novo ime Romanovsk. Konec 19. stoletja se je naselilo več družin iz Severnega Kavkaza, ki niso vedeli, kako se kraj imenuje. Poimenovali so ga Krasnaja poljana (lepa, rdeča svetloba) po jesenskih barvah te pokrajine. Ponovno so oživili polja, vrtove, čebelarstvo, ustanovili prvo šolo. Še danes oskrbujejo s temi pridelki mesto Soči in bližnji Adler.

KVAS: 1000 let stara ruska pijača iz medu, sadja in jagodičevja

PIROGE: v testo zavito mleto meso, ribe ali skuta z dodatkom različnih začimb, pečeni

VARENIKI: testeni žepki s skuto, mesom, jagodičjem ali krompirjem in gobami, kuhani v vodi

To zanimivo in nenavadno deželo bi ponovno obiskala.

Rusija - kratka splošna predstavitev