Skupščina SrbijeVojvodina je pokrajina, kjer se stekajo velike reke Sava, Donava in Tisa. Novi Sad je središče te velike ravnine - žitnice Srbije. Ime je mesto dobilo po na novo zasajenih vinogradih, ki so jih morali ženini posaditi še pred poroko. V tem mestu sta bili rojeni med drugimi dve pomembni osebnosti: J. Jelačič in Jovan J. Zmaj. Tu je nekaj let živel z družino slavni matematik Albert Einstein, saj je bil poročen z domačinko Mileno Marić, poznala sta se z mladim Nikolom Teslo, ki ga je Albert zelo spoštoval kot velikega znanstvenika in dobrega znanca. Zelo priznano Univerzo obiskuje okrog 40.000 študentov iz vse Srbije in drugih bližnjih držav. To je eden od razlogov za organiziranje poletnega festivala Exit - parada ljubezni med narodi. Trdnjava Petrovaradin je ena od največjih v Evropi, nikoli zavzeta, pod njo je kar 16 km hodnikov in rovov. Stavbe so sedaj pretežno urejene kot muzeji, galerije in gostinski prostori.

Sremski Karlovci, nekoč na skrajnem severnem robu Rimskega cesarstva so imeli takrat važno vlogo. Tu je bil podpisan pomemben sporazum “Karlovški mir” med Habsburškim in Osmanskim cesarstvom. Karlovška gimnazija je po povprečnih ocenah najboljša v Srbiji.

Beograd ob sotočju Save in Donave, nad katerim dominirajo ostanki mogočne trdnjave Kalemegdan, simbol in ponos mesta, vreden ogleda. Ob reki Savi je otok Ada ciganlija, ki je ime dobil po turških in keltskih besedah: poplavljen otok. Skadarlija je ulica z gostilnami, kavarnami, pivskimi lokali, a njeno pravo ime je Skadarska ulica. Trg Slavija je bil še konec 19. stoletja lovski revir na divje race. Dedinje je predel mesta z vilami, rezidencami, ambasadami in muzeji. Hram svetega Save je na zunaj veličastno pravoslavno svetišče, znotraj pa po 80. letih od začetka gradnje še vedno v betonu in nedokončano. Gostilna z imenom “?” blizu stolnice (Saborne cerkve) in pravoslavnega muzeja ima nenavadno zgodbo. Nenavadna je bila tudi hiperinflacija leta 1993, ko so natisnili bankovce z nominalno vrednostjo 500 milijard dinarjev, tisti teden ob izdaji vredni 7,00 €! Slovenski skladatelj in zborovodja Davorin Jenko je v času svojega službovanja v Srbiji uglasbil njihovo državno himno Bože pravde in je avtor prve srbske operete Čarovnica.

Splavi so restavracije na čolnih ali ladjah, ki so večinoma pritrjene na rečno obalo, le nekatere tudi plujejo po reki. Zvečer in ponoči je to eno od najbolj obiskanih predelov mesta.

Preberite še več o Srbiji ob Dravi in o Vojvodini.