Stara mestna hiša v BratislaviOd Dunaja do Bratislave ni daleč po avtocesti, zanimivo pa je pluti do tja tudi z ladjo po reki Donavi. Slovaška prestolnica se šele eno stoletje imenuje Bratislava, prej so ji rekli Prešporok po madžarsko in Pressburg po nemško. V stolnci svetega Martina so kronali številne habsburške vladarje kot ogrske kralje ali kraljice, zato vrh zvonika krasi velika pozlačena krona. Z mogočnega obzidanega gradu je odličen pogled na celotno mesto, Donavo in tja čez proti Dunaju. Nad sotočjem reke Morave in Donave so razvaline gradu Devin, zibelke zgodovine Slovakov. V mestu so pogosto odmevni koncerti mednarodnih solistov ali ansamblov, raznih festivalov, zato so številne restavracije in lokali dobro obiskani predvsem popoldan in zvečer, tudi domačih pivnic je veliko. Eurovea je eden od najnovejših velikih trgovskih središč neposredno ob reki Donavi, ob kateri so urejene terase za posedanje in uživanje na toplem soncu.

Dobro so obiskane slovaške vinske kleti z odličnimi domačimi vini, ki so priznana tudi v svetu. Slovaška je dežela dobrega vina, ena od vinskih regij Tirnavia obstaja že od začetka 13. stoletja.

Starodavno mesto Trnava s povsem ohranjenim visokim obzidjem ima več cerkva kot številna druga velika mesta. Tu so imeli rezidenco že v 16. stoletju ogrski škofje, upravljali in vodili semenišče, teološko, filozofsko in medicinsko fakulteto.

Kot dolgoletno središče ogrskih kraljev ima ta dežela veliko dobro ohranjenih gradov. Med najbolj mogočnimi je grad Červeny Kamen, ki so ga močno povečali in preuredili člani nemške bankirske družine Fugger iz Augsburga. Nad reko Vah so razvaline mogočnega mejnega gradu Beckov, vidne že od daleč; podoben izgled ima srednjeveška trdnjava Trenčin. V vasi pod njo so toplice s termalnimi vrelci, poznanimi že v srednjem veku, in še vedno zelo dobro obiskane. Vsako leto se v tem mestu odvija velik Filmski festival. Nitra je najstarejše slovaško mesto iz časov kneza Pribina, ki je vladal v 9. stoletju, že takrat je bil tam tudi sedež škofa. Stari simbol mesta Nitra je lokalno pivo “corgon”. V tem mestu sta v 9. stoletju začela širiti krščansko vero svetnika Ciril in Metod. Mesto Komarno ob Donavi je eno od najlepše obnovljenih slovaških mest, kjer je bil nekoč sedež ogrske Univerze, zaradi strateške lege je bilo obdano z mogočnim obzidjem. Na zelo velikem glavnem trgu se nahajajo tipične hiše iz 45 evropskih držav, središče trga pa krasi vodnjak Millenium. Zaradi izjemne slikovitosti hiš je pod zaščito UNESCO tudi malo mesto Bardejov. Košice na vzhodu so bile evropska prestolnica kulture v letu 2013. V notranjosti dežele so zelo zanimive skrbno obnovljene vasice z lesenimi hišami, poslopji in cerkvami kot “muzeji na prostem”, v katerih življenje še vedno poteka, zato je tudi etnologija temu primerno bogata in zanimiva. Slovaški kras je prav tako zanimiv kot slovenski, imajo številne lepe kapniške jame, urejene za obiskovalce. Slovaški raj v Nizkih Tatrah je kot narodni park pod zaščito UNESCO, izjemen po naravnih lepotah in posebnostih, kjer igrajo glavno vlogo skale, voda in rastlinje.