Krakow - glavni trg z nekdanjo suknarnoVsaka stvar je enkrat prvič in tudi vodnikom se včasih zgodi, da gremo na vodenje neke destinacije, kjer še nikoli nismo bili. To se mi je zgodilo pred leti na Poljskem, saj je dežela predaleč, da bi šla na predogled. A prav zaradi tega je dobra priprava zelo pomembna. Potrebno je bilo naštudirati zgodovino, znane osebnosti, ki izvirajo od tam, tudi dolg papežev življenjepis, kulturo, mestne znamenitosti, poznati vsaj deloma običaje, hrano, posebnosti, nabaviti ob prvi priložnosti zemljevide dežele in mest, ki še kako pridejo prav, ko nenadoma odpove navigacija v avtobusu. Ves ta trud in čas je poplačan le z zadovoljnimi turisti na potovanju.

Prvo večje mesto po prehodu češko-poljske meje je Bielska Biala, kjer je bil izumljen aluminij - kovina 20. stoletja. Prestolnica Poljske kraljevine je bilo več stoletij mesto Krakow ob reki Wisli. Tu je bila ustanovljena ena od prvih Univerz v Evropi že sredi 14. stoletja, stavba je vzorno vzdrževana in dobro ohranjena. Na vzpetini stoji mogočen grad Wawel z veliko katedralo sv. Stanislava in Waclawa na zgornjem dvorišču, od koder je dober razgled na mesto in reko pod gričem. Po teh dvoriščih se je davno tega sprehajala tudi kraljica Ana Celjska, žena kralja Ladislava Jagiellonskega. Južno od mesta je največji rudnik soli na svetu - Wieliczka, kjer se rovi raztezajo 9 nivojev pod zemljo v skupni izmeri 200 km, vsako leto ga obišče 1 milijon turistov, vpisan je na seznam UNESCO. Czestochowa je njihovo glavno versko središče z ogromnim cerkvenim kompleksom, ki mu dominira izjemno visok zvonik. Wadovice so rojstni kraj papeža Karla Wojtyla - Janeza Pavla II., ki je že proglašen za blaženega. Ena najbolj čaščenih poljskih svetnic je sveta Faustina - Helena Kowalska.

Med svetovno znanimi in pomembnimi poljskimi osebnostmi so astronom N. Kopernik, ki je trdil, da je sonce središče sveta, zato ga je cerkvena oblast preganjala; skladatelj in vrhunski pianist F. Chopin ter fizičarka in kemičarka M. Sklodowska-Curie sta oba živela in delovala v Parizu; pisatelj H. Sienkiewicz je dobitnik Nobelove nagrade za književnost; tudi nekaj odličnih športnikov izhaja od tam, naprimer smučarska tekačica Justyna Kowalczykova.

Poljska je bila ena od največjih izvoznic jantarja, zato je tam izbira izdelkov s temi poldragimi kamni velika in poceni. Severni del dežele je pretežno raven, gozdnat, tam so številna jezera, ribniki, močvirja, kjer so v naravi preživeli in se obdržali tudi zobri - evropski “bizoni”, posebno govedo, ki je že skoraj izumrlo, a so ga Poljaki skupaj s strokovnjaki uspeli obdržati v rezervatih oziroma narodnih parkih. Ostroda je “biser Mazurije”, manjše mesto obdano s petimi jezeri. Od tod do Elblaga poteka kanal, po katerem vozijo ladje in po temeljiti prenovi vlečnih naprav za ladje, dokov in druge tehnologije bo to ponovno velika atrakcija za turiste.

Obisk koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau res ni prijeten, je pa poučen. Vsekakor vam priporočam obisk smučarskega centra Zakopane, če ne pozimi, pa poleti, tam pod zasneženimi Visokimi Tatrami je vedno lepo.

Južno od Krakova je po vsem svetu poznan velik rudnik soli Wieliczka, ki ga letno obišče več milijonov turistov. Velja za  eno od glavnih turističnih atrakcij na Poljskem. Tam je poleg ogleda nekaterih dolgih podzemnih hodnikov in soban ter podzemne cerkve možno kupiti naravno sol za kuhanje v čisti obliki ali z dodanimi začimbami in tudi kozmetične izdelke z dodano soljo kot so naprimer milo, sol za kopel, piling kože.

Ob robu mesta Nowy Sacz v Galiciji je velik etnološki park - prava velika vas s številnimi hišami, gospodarskimi poslopji, čebelnjaki, lesenimi cerkvami, starimi trgovinami, obrtnimi delavnicami, lekarno, pošto, gostilno ipd. Podeželska stavbna arhitektura je zbrana z vseh delov Poljske in območja zahodnih Karpatov, ki se tu oblikuje v etno-vas že pol stoletja, vsekakor vredno ogleda.

Med Krakovim in Nowym Saczom je zelo velik čebelarski center Bartnik, kjer imajo svoj laboratorij z vrhunsko opremo in najboljšimi strokovnjaki s področja čebelarstva, sodelujejo tudi z domačimi in tujimi inštituti, doktorji znanosti in inženirji. Med drugim uporabljajo in hkrati zastopajo tudi čebelarsko opremo slovenskega proizvajalca Logar. Na velikem posestvu imajo zelo lepe, v podeželskem stilu oblikovane, hiše s sobami za turiste in njihove obiskovalce, veliko restavracijo in lastno prodajalno medu, izdelkov z medom, iz čebeljega voska ter čebelarske opreme.

V smeri Visokih Tater proti jugu je obsežna kotlina s stranskimi dolinami in osrednjim turističnim središčem Zakopane. Sezona traja celo leto, zato te kraje letno obišče okrog 3 milijone turistov. Že v začetku 20. stoletja so tu ustanovili  varovano območje, kasneje pa kot Narodni park. Nahaja se med 750 in 1000 m nadmorske višine. Posebnost tega območja so prebivalci Goreli, tja so se priselili pred več kot 300 leti in govorijo posebno narečje, mešanico slovaškega in poljskega jezika. Arhitektura njihovih hiš je svojevrstna, t.i. “zakopanska secesija” v kamnu in bogato izrezljanem lesu, ki krasi hiše in tudi cerkve ali podeželske dvorce. Po tej arhitekturi se sedaj zgledujejo tudi počitniški objekti in hoteli, kar daje naseljem posebno domač videz. V tem območju ni industrije, zato je hrana domača in naravna.