Žitni mlini na veterAmsterdam ob reki Amstel in ob Atlantiku je nekakšen simbol te dežele. Prepreden je s številnimi kanali, saj je nastal na močvirnih tleh, zato so številne hiše in trgi podprti z nešteto lesenimi stebri “piloti”. Zadnje dni aprila se mesto in prebivalci odenejo v oranžno barvo v čast rojstnemu dnevu njihove kraljice. V eni od večih brusilnic diamantov si je možno ogledati prav od blizu brušenje le-teh in tudi okrasne izdelke, vsaj nekateri izmed njih so dosegljivi po vrednosti tudi običajnim turistom. Med vožnjo z ladjo po kanalih poleg neobičajnih palač iz rjave opeke z belimi okni lahko občudujemo tudi hiper moderne stavbe, številne mostove, visoke cerkvene zvonike, mogočno stavbo pivovarne Heineken. Obisk te dežele brez ogleda izdelovanja lesenih cokel in obiska prodajalne sirov si je težko zamisliti. Najbolj je poznana vrsta “gauda” iz mesta Gouda in “edamec” ali po njihovo “edammer kaas”. V mestu Alkmaar pa je vsako sredo tržni dan po starih običajih - velika atrakcija za vse turiste. Ribiško mesto Aalsmeer je dobilo ime po jeguljah, ki so glavna vrsta mesa v tem okolju; Aal - jegulja.

Dolge njive, posajene z raznim cvetjem, ki dajejo videz širokih pisanih preprog so občudovanja vredne, še posebno iz letala. Prav blizu Amsterdama je največja borza cvetja na svetu Flora Holland, ki jo lahko obišče prav vsak turist. To je pravo doživetje tudi po končanem ocenjevanju. V parku Keukenhof je vsakih 10 let svetovna razstava cvetja, vsako pomlad od aprila do maja pa v parku zacveti sto tisoč cvetov čebulnic - pravi raj tudi za fotografe. Bi kolesarili po takšni razkošni in ravni pokrajini? Verjetno bi, samo na dež ali veter se je potrebo pripraviti.

Preko pristanišča Europoort pri Rotterdamu gre med drugimi artikli tudi večina svetovne proizvodnje kakava, velik del kave, nafte, jekla itd. Den Haag je upravno središče države, kjer je tudi ena od rezidenc nizozemskih kraljev. Sloviti belo - modri porcelan je značilen za mesto Delft. Modro-bele barve so tudi letala kraljeve družbe KLM - ponos Nizozemske. V bližini Utrechta ima svoj grad komponist in dirigent ter vodja svojega orkestra Andre Rieu. Ja, ta dežela ima tudi bogato kulturo. Med slikarji sta najbolj poznana Rembrandt in van Gogh. Ljubitelji umetnosti si vzemite vsaj en dan časa za obisk katerega od velikih muzejev.