NeuswansteinBavarska je gričevnata pokrajina, z južne strani jo obrobljajo visoke Bavarske Alpe z najvišjo nemško goro Zugspitze nad Garmisch Partenkirchnom. Chimsee je največje jezero poleg Bodenskega, ki si ga delijo kar tri države. München kot prestolnica Bavarske je simbol pivovarstva, avtomobilske in elektrotehnične industrije. Salon in muzej BMW si je možno ogledati kadarkoli, tovarno pa ob vnaprejšnji najavi. Oktoberfest je največja veselica na svetu, kjer se proda več milijonov litrov piva v dveh tednih. Tehnični muzej je med najbolj obiskanimi v Nemčiji in se nahaja že v treh velikih stavbah v Münchnu. Legoland je raj za najmlajše. V Ulmu stoji ob mogočni katedrali najvišji zvonik na svetu. Vsi trije gradovi Ludvika Bavarskega imajo posneto vsebino razlage po sobanah tudi v slovenskem jeziku, enako je tudi v rudniku soli Berchtesgaden. Le zakaj? Na najvišji vrh gore Watzmann nad Kraljevim jezerom je prvi stopil Valentin Stanič. Najlepši pogled nanjo in na jezero je z vrha gore Kehlstein, kjer stoji nekdanja Hitlerjeva rezidenca, sedaj velika restavracija. Dolina Berchtesgaden je ena od najlepših in najbolj zanimivih dolin v Nemčiji. Destilerija Grassl ima državno dovoljenje za izdelavo žganih pijač iz korenin encijana, sicer strogo zaščitene rastline. Tudi po Bavarski so speljane številne kolesarske poti, ki jih mnogi naši kolesarji že poznajo, tamkajšnje kmetije pa se v veliki meri dodatno ukvarjajo tudi s turizmom in pri njih ste vedno dobrodošli. V Schwarzwaldu vsako jesen organizirajo festival krizantem, ki jih aranžirajo v najbolj nenavadne skulpture in barvne kombinacije. To je prava paša za oči. Otok Mainau blizu Rosenheima je spomladi in poleti kot cvetoča preproga. Renski slapovi se pretakajo kot da so iz srednjeveške pravljice o Renu in Nibelungih. V mestu Augsburg je delovala najbogatejša nemška družina Fugger, ki je financirala tudi številne evropske vladarske hiše.

V kraljevem mestu Aachen se je nekoč odločala usoda evropskih narodov, tam je imel svoj prestol Karel Veliki. Leipzig je središče tiskarstva in knjigotrštva, eden največjih knjižnih sejmov v Evropi. Berlin - glavno mesto sedanje Nemčije, kjer je lani na glavni aveniji pred Brandenburškimi vrati na prostem silvestrovalo okrog 700.000 ljudi. Mesto, za katero je treba vzeti čas in je vredno obiska.

 

NEMČIJA - odkrivajmo jo skupaj in postopoma

Samostojno potovanje po tej srednjeevropski državi vam kaj hitro pove, da je to velika dežela. Kar se pri nas šteje v desetinah kilometrov, se tam v stotinah. Razdalje med posameznimi mesti so resnično mnogo daljše kot v naši ljubi deželici. Pa vendar je vredno obiskati in po delih odkrivati to deželo z bogato zgodovino, razkošnimi mesti, raznoliko pokrajino in urejenostjo vasi, mest, infrastrukture.

Prestolnica BERLIN je drugačna kot pred desetletji in še vedno se spreminja na bolje, lepše. Ena od najbolj poznanih avenij Pod lipami je eno samo veliko gradbišče, ki pa ni edino. Ob njej obnavljajo tudi mogočno operno hišo in palače nasproti nje. Bližnji Muzejski otok je že dokončan in obnovljen, za obisk zelo bogatih muzejev si je vredno vzeti vsaj en dan časa. Tudi Nikolajeva četrt kot najstarejši del mesta je dobil podobo kot si jo zasluži, v med vojno do tal porušeni Nikolajevi cerkvi je urejen muzej, nasproti nje pa v starih trgovinicah prodajajo na kupe malih in velikih plišastih medvedkov - simbolov mesta Berlin (ustanovitelj srednjeveškega naselja je bil Albrecht der Bär - Medved). Med najnovejšimi pridobitvami v nemški prestolnici je nova železniška postaja, največja v Evropi, ki je dolga dobrih 300 metrov, spodaj se v 2 etažah steka kar 16 železniških tirnic poleg več linij podzemne železnice ali U-Bahn. Več-etažne tekoče stopnice in odlične oznake na velikih tablah ter zelo dobra organizacija omogočata, da v stavbi ni nikoli gneče. Nasproti stavbe preko reke Spree je nova 200 metrov dolga stavba zveznega kanclerstva, kjer ima v zgornji 7. etaži svoje prostore gospa Merklova, steklene stene njenih prostorov so debele 8 cm. Najnovejši del pozdemne železnice U-55 vodi od glavne železniške postaje mimo kanclerstva, Bundestaga do Brandenburških vrat, vredno jo je preizkusiti. Nasproti ameriškega veleposlaništva je velik kompleks 2711 betonskih kvadrov različnih dimenzij v spomin na vse judovske žrtve, zamisel in delo izraelskega arhitekta. Od tu se vidijo visoke stolpnice na Potsdamskem trgu, ki je povsem spremenil svojo podobo v zadnjih dveh desetletjih. Najbolj impozantna je stavba Sony Plaza z veliko stekleno streho. S tega trga se je vredno sprehoditi do nenavadno oblikovane stavbe Berlinske filharmonije v barvi starega zlata ali pa do spominskega parka berlinskega zidu in vseh vojnih in povojnih žrtev v mestu. Ob znameniti stražarnici Check point Charlie še vedno stojita dva uniformirana “stražarja” in pozirata turistom. V vzhodnem delu mesta vzdolž reke Spree je ohranjen največji del berlinskega zidu, sedaj bogato poslikan z obeh strani, nasproti pa je največja kongresna in koncertna dvorana O2, kjer se odvija tudi podelitev prestižnih filmskih nagrad Zlati medved. V zahodnem delu mesta vsekakor ne spreglejte znamenite nove Wilhelmove cerkve poleg starih ruševin. Cerkev ima 8-kotno obliko, zvonik 6-kotno, oboje zgrajeno iz železobetonske konstrukcije in obloženo s 33.000 steklenimi ploščami v indigo modri barvi; notranost ob sončnem obsevanju zažari od meditacijske modrine in miru. Nasproti svetišča je poslovno-trgovski center z visoko ploščadjo, s katere lahko pogledate na del živalskega vrta sredi mesta. Nekoliko oddaljena a zelo znamenita je popolnoma prenovljena blagovnica KaDeWe, namenjena kupcem z globokimi žepi ali zlatimi kreditnimi karticami.

Južno od prestolnice je nekdanje rezidenčno mesto pruskih kraljev in cesarjev POTSDAM ob reki Havel. Najbolje si je mesto ogledati s turističnim avtobusom, ki vas popelje skozi središče mesta, mimo nizozemske četrti, mimo dvorca Cecilienhof, kjer je potekala “potsdamska mirovna konferenca”, na kateri so Truman, Churcill in Stalin odločali o razdelitvi in usodi Nemčije po drugi svetovni vojni. Peljete se preko znamenitega mosta Glienicke Brücke, na katerem so izmenjavali v času “hladne vojne” ruske in ameriške agente, o čemer so bile napisane številne reportaže, knjige, posneti filmi. V tem delu mesta je nekaj lepih dvorcev in veliko zelo dragih vil, ki ob morebitni prodaji dosegajo enormne vsote. Nasproti tega naselja je tudi vasica Alexandrowka z ruskimi naseljenci, ki živijo v tipičnih lesenih hišah - dačah. Med najbolj poznanimi in razkošnimi stavbami pa sta seveda dvorec Sansoucci in Nova rezidenca, med katerima je 2 kilometra dolg park v angleškem stilu. Velik del Potsdama je pod zaščito UNESCO.

Mesto DRESDEN leži ob reki Elbi, ki kot Laba izvira na Češkem. Dresden je bil med vojno močno zbombardiran in po pol stoletja je končno obnovljen in sedaj kaže svojo razkošno podobo. Med najbolj znamenitimi je Operna hiša, delo arhitekta Gotfrieda Semperja, nasproti nje stoji iz pepela in ruševin ponovno zgrajena Katoliška cerkev, blizu sta Kraljeva rezidenca in galerija umetnin ter zakladnica Zwinger z razkošnim notranjim dvoriščem. Zbirke v teh dveh stavbah presegajo vsa vaša pričakovanja. Pot vas vodi mimo nekdanje dvorne konjušnice, ki ima na zunanji steni največjo porcelanasto sliko na svetu, izdelano iz skrbno poslikanih porcelanastih ploščic iz bližnjega mesta Meissen - zibelke evropskega porcelana. Na robu osrednjega trga stoji veličasten simbol mesta - Gospejna cerkev, tudi povsem porušena med vojno in s pomočjo zbiranja denarja po Evropi in ZDA pred nekaj leti spet na novo zgrajena in poslikana v nekdanjih svetlih pastelnih barvah. Z njene kupole je odličen pogled na mesto in širšo okolico. Zadaj se vam odkriva pogled na dolgo stavbo Akademija, hišo umetnosti z nenavadno stekleno modro kupolo v obliki velikega ožemalnika limon “Zitronenpress”, kot jo imenujejo domačini. Pred to dolgo stavbo je široka in razkošno urejena terasa visoko nad reko Elbo, Goethe jo je imenoval za “balkon Evrope” in še prav je imel. V okolici mesta je še nekaj dvorcev, ki vam vzamejo dih, tako kot tudi kraška podoba Saške Švice, ki se razteza tudi preko meje na zahodni del Češke.

Samo nekaj kilometrov zahodno od mesta je vas RADEBEUL, kjer se je rodil, deloval, pisal ter dal zgraditi dve svoji vili pustolovec in pisatelj Karl May. Kompleks kot muzej že skoraj celo stoletje privablja številne ljubitelje njegovih romanov in filmov o severno- ameriških Indijancih z znamenitim naslovom Winnetou. V poletnih mesecih prirejajo tudi “bitke med kavboji in indijanci”. Blizu pa je še staro mesto MEISSEN, kjer sta lekarnar Böttger in njegov pomočnik iznašla evropski porcelan. O tem zgovorno priča tamkajšnji muzej porcelana.

LEIPZIG je že več stoletij poznan po tiskarstvu, knjigotrštvu, knjižnem sejmu. Že v 15. stoletju so tu natisnili prve knjige, iz knjigotrškega ceha se je razvila tudi prva borza za prodajo knjig; pred sto leti je bilo v mestu okrog 400 založnikov in 200 tiskarn. V tem mestu se je rodil skladatelj Richard Wagner, v cerkvi svetega Tomaža je tri desetletja deloval skladatelj in zborovodja Johann Sebastian Bach. Glavni trg izjemnih dimenzij obdaja z ene strani veličastna dolga stavba stare mestne hiše Magistrat, zraven pa stoji baročna stavba stare borze, več ulic je prekritih s stekleno streho za udobnejše sprehajanje in nakupovanje. Izven mesta na južni strani je mogočen spomenik v spomin na “Bitko treh narodov”, odvijala se je na polju južno od Leipziga leta 1813, ko so združene vojske Prusije, Avstrije in Rusije premagale Napoleonovo francosko vojsko. Tej bitki je sledil eno leto trajajoči Dunajski kongres in nova politična razdelitev Evrope.

Tako kot Leipzig sta z največjimi nemškimi skladatelji povezani še dve mesti - Weimar in Bayreuth.

V WEIMARJU so se poleg Richarda Wagnerja izkazali še Franz Liszt, Johann Wolfgang Goethe in Friedrich Schiller. V mestu sta imeli svojo rezidenco dve zelo bogati plemiški rodbini Wettin in von Weimar-Brandenburg, iz slednje je najbolj poznana grofica Anna Amalia, ki je tu velikopotezno podpirala umetnost, glasbeno in gledališko dejavnost ter izobraževanje.

Mesto BAYREUTH je po svetu poznano predvsem po festivalih Wagnerjeve glasbe, ki se odvija vsako leto v zato zgrajeni veliki Festivalni dvorani na robu mesta in tudi v veliki operni hiši v središču.

Nemška romantična cesta

povezuje mesta in vasi na več kot 400 kilometrov dolgi poti od Würzburga sredi Nemčije do Füssna na skrajnem jugu. Namen te povezave je približati ljudem nekdaj zelo pomembno pot kraljev, cesarjev in trgovcev. Poleg cestne povezave je med vsemi temi kraji speljana tudi skoraj 500 kilometrov dolga kolesarska pot. Kar nekaj od teh čudovitih mest in vasi je pod zaščito UNESCO.

NÜRNBERG si zasluži vsaj en dan vašega obiska, še posebno če imate organizirano nočitev za solidno ceno v nekdanjem mogočnem gradu na robu mestnega središča, kjer se boste počutili prav po grajsko s pogledom na celotno mesto ob reki Pegnitz. Cesar Karl IV. Luxembruški se je iz Prage preselil v Nürnberg in tu izdal svojo “zlato bulo” - srednjeveški zakon o najbolj pomembnih državnih zadevah. Mogočno obzidje z veliko mestnih vrat obdaja staro središče z mnogimi znamenitimi stavbami: tik pod gradom je stanovanjska hiša slikarja Albrechta Dürerja, pod tem delom mesta so več-etažni podzemni hodniki nekoč služili za skladišča živeža in za varjenje ter skladiščenje piva, med vojno pa kot zanesljivo zaklonišče meščanov v času bombardiranja mesta. Kar tri mogočne cerkve dominirajo na posameznih mestnih trgih, povezanih z mostovi preko reke in kanala. Ena od novosti je “cesta človeških pravic”, aleja je delo izraelskega arhitekta, kjer je na visokih betonskih stebrih vgraviranih 30 členov Zakona o človeških pravicah, sprejetega v svetu ZN kmalu po drugi svetovni vojni. Izven starega središča je znamenita stavba Sodišča, kjer se je sredi 20. stoletja odvijal “proces proti nacistom”.

WÜRZBURG se ponaša z mogočnim renesančnim gradom nad reko Main, preko katere kamnit most vodi v središče starega dela mesta, ki je bil več kot šest stoletij sedež frankovskih vojvod, že v 8. stoletju je bila ustanovljena škofija. Kot nekdaj važno trgovsko in pristaniško mesto ima še ohranjene posebne “žerjave” za pretovarjanje tovora z ladij. O razkošni opremi gradu in dvorne cerkve se boste ob ogledu prepričali tudi vi.

ROTHENBURG ob reki Tauber je eno od najlepših malih nemških mest, obdano z visokim obzidjem in več mestnimi vrati, ki ga je možno po lesenem pokritem hodniku tudi prehoditi in se ob tem razgledovati po ulicah, trgih in okolici. Pozornost pritegnejo predvsem “škatlaste hiše” - Fachwerk, tako zelo značilne za osrednjo Nemčijo. Zvečer vodi po mestu vodnik kot “nočna straža” z laterno v roki, kar je še posebej privlačno ob z visečimi laternami razsvetljenimi ulicami in trgi. Podnevi vozijo turiste tudi kočijažarji, za najmlajše je zanimiv muzej igrač.

Tudi mesto DINKELSBÜHL se ponaša z izjemnimi renesančnimi fasadami in številnimi “škatlastimi hišami” z zelo strmimi strehami. Sredi mesta stoji mogočna cerkev svetega Jurija z vitkimi stebri, ki podpirajo zvezdasto-rebrast strop.

NÖRDLINGEN ima popolnoma okroglo obzidje s petimi glavnimi mestnimi vrati. V 9. stoletju je bil zgrajen karolinški kraljevi dvor, ki je dovoljeval že v srednjem veku 10-dnevni spomladanski oziroma binkoštni sejem. Na glavnem trgu dominira gotska cerkev svetega Jurija, zraven stoji stara mestna hiša, plesna dvorana za zabavne prireditve, mestni muzej prikazuje bogato in dolgo preteklost mesta.

AUGSBURG ima poleg nešteto mostov, ki se pnejo preko treh rek tudi bogato zgodovino že od antike dalje. Ime je naselje dobilo po rimskem cesarju Augustu. Celotno obdobje je bilo povezano z najpomembnejšimi mesti po vsej Evropi, tu so dolgo časa izbirali kralje in rimsko-nemške cesarje, ki so jih potem največkrat okronali v Aachnu ali celo v Rimu. Med najbogatejšimi družinami v Evropi so bili Fuggerji, ki so se ukvarjali s trgovino, rudarstvom, bančništvom in mnogokrat posojali velikanske vsote denarja ali sprejemali v zastavo velike dragocenosti v času pred volitvami evropskih vladarjev. Ustanovili so prvo naselje za socialno šibke posameznike in družine, ki kot mestna četrt Fuggerei obstaja še danes. Izjemna mestna hiša z razkošno slavnostno dvorano v pozlati stoji na obsežnem trgu, blizu je velika katedrala, ob kateri so arheološki ostanki rimskega naselja in rojstna hiša Leopolda Mozarta.

Na južnem delu se romantična cesta vije med resnično romantičnimi vasicami, gradovi in alpsko pokrajino s številnimi jezeri, rekami in visokimi gorami Bavarskih Alp. Kako veličasten je pogled na mogočno pogorje Zugspitze - najvišjo goro v Nemčiji. Najbolj poznan in obiskan kraj je predvsem SCHWANGAU z gradovoma Hohenschwangau in Neuschwanstein v neogotskem stilu po zamisli bavarskega kralja Ludvika II. von Wittelsbach. Prav tako je za vse turiste privlačen njegov dvorec Linderhof v pozlačenem rokoko stilu in z baročnim parkom. Vas OBERAMMERGAU si vsekakor oglejte, znamenita je po pasijonskih igrah, ki jih vsakih 10 let prirejajo tu že več stoletij v spomin na kugo. Hiše v tej vasici so bogato poslikane in okrašene v tipičnem bavarskem stilu, male trgovine pa so polne rezbarskih izdelkov domačih mojstrov. V bližnji vasi ETTAL je veličastna baročna cerkev okrogle oblike z veliko bogato poslikano kupolo in rokoko okrasjem, samostanski menihi tu že od 14. stoletja dalje varijo pivo, izdelujejo različne zeliščne likerje in mlečne izdelke. Prepustite se okusom in nakupu. Izjemno znamenita je romarska romantična cerkev v rokoko stilu - WIESKIRCHE z zanimivo legendo o nastanku. V vasi BENEDIKTBEUERN so benediktinski menihi ustanovili samostan že v 8. stoletju in velja za enega od največjih v Nemčiji. V bližnji glažuti je optični inštitut, kjer raziskujejo učinke barv sončnega spektra.

Pot proti Sloveniji lahko nadaljujete v smeri Rosenheima do avtoceste mimo Salzburga ali skozi znamenito smučarsko središče Garmisch-Partenkirchen preko Alp na južno stran v dolino reke Inn na Tirolsko. Odvisno od vas ali od programa vaše izbrane turistične agencije.

Giengen an der Brenz 

je idilična vas severno od Ulma v deželi Baden Würtemberg. Mirna reka Brenz teče skozi naselje, v središču so zelo lepo vzdrževane evangeličanske in ena katoliška cerkev, posebno pozornost pa zbudijo "predalčne hiše", tako zelo značilne za Frankovsko, za mesta ob Nemški romantični cesti oziroma osrednjo Nemčijo. To je star način gradnje hiš, podoben današnji montažni gradnji. Temni tramovi izrazito izstopajo iz fasad, ki so ometane in obarvane v beli ali svetlih pastelnih barvah. Temelji teh hiš so praviloma kamniti. In vse te slikovite romantične hiše so naseljene, "živijo" s prebivalci v vaseh in tudi večjih mestih.

Več o njej si lahko preberete tukaj.