Lazise ob Gardskem jezeruDržava z najbogatejšo zgodovino, središče krščanske vere v “večnem mestu” Rim. Benetke so obvezna destinacija za vse turiste iz Azije, ki priletijo v Evropo. Povprečno je okrog 30.000 turistov vsak dan v tem obmorskem mestu na nekdanjem globokem močvirju. Največ turistov se zbere na pustno soboto, zato je takrat težko videti vse tisto, kar obiskovalci pričakujejo. Čudovito je videti “beneško regato gondoljerjev” v starih oblačilih in priti v to mesto zgodaj spomladi ali jeseni. V široki Beneški laguni so poleg dveh najbolj obiskanih otokov Murano in Burano tudi številni drugi, kot naprimer Torcello s starokrščanskim svetiščem, San Lazzaro z armenskim samostanom, Lido kot središče Beneškega filmskega festivala, poznan tudi po dolgih peščenih plažah. Zaradi obrambe Republike so Benečani dali zgraditi mesto Palmanovo in ga utrdili z nasipom ter obzidjem v obliki 9-kotne zvezde. Treviso - mesto na sotočju rek Sile in Cagnan, katerih kanali se prepletajo med seboj, mostovi pa se vzpenjajo preko teh kanalov in dajejo prav tako zanimiv videz kot bližnje Benetke.

Iz ruševin po hudem potresu so strokovnjaki skupaj z domačini kot “iz lego kock” ponovno zgradili Pušjo Ves ali Venzone. Na strmi pečini nad reko Nadižo se nahaja središče nekdanjega Langobardskega kraljestva - mesto Čedad. Eno od glavnih središč za širjenje krščanske vere je bilo v Ogleju - Aquilea, uničeno od Hunov, stoletja zapuščeno in pozabljeno ter ponovno odkrito skupaj z obsežnimi talnimi mozaiki. Svobodno mesto Trst nikoli ni bilo vključeno v Beneško republiko, Habsburžani so ga slovesno razglasili za glavno pristaniško mesto monarhije in dali zgraditi številne palače. V bližini sta grad Devin in Miramare, v zaledju pa največja kapniška dvorana na svetu Grotte gigante.

Padova se ponaša z najstarejšo Univerzo v Evropi in slavno baziliko svetega Antona, enega od najbolj čaščenih svetnikov v Italiji. Ste že poskusili grappo z mandljevim okusom, veste kako diši in kje je znamenita destilerija te pijače? Od kje je sir parmezan, kdo je v Beneško republiko prinesel prvi recept za sladoled? Si predstavljate doživeti katero od najbolj slavnih oper v ogromni areni sredi Verone pod zvezdnim nebom? No ja, lahko se tudi malo zabliska ali celo dežuje, a to se zgodi zelo redko. Vseeno je vredno priti poleti tja, če ste ljubitelji te lepe, iz Italije izvirajoče, glasbene zvrsti. To mesto ima toliko lepih znamenitosti. Konjski sejem je le eden od mnogih v tem mestu. Veronski radič belo-rdeče barve je najbolj značilna zelenjava, aktualna predvsem pozimi. Jedi z njim so lahko prava fantazija okusov. Eno od največjih je Gardsko jezero z enkratnimi malimi mesti in vasmi ob obali, najbolj poznano je mesto-trdnjava Sirmione, a to je samo eno od njih. Gardaland in Mirabilandija sta dva velika zabaviščna centra, kjer začutimo povišan adrenalin.

Mimo kraljevega mesta Firence se pripeljemo proti zahodu tudi v Piso, na zahodni obali v pristanišče Piombino, od tam z ladjo na otok Elbo.

Kamenini dolomit in pogorju Dolomiti je dal ime francoski geolog Nicola Grate de Dolomieu. Verjetno poznate po imenu pogorje Marmolado in Tre Cime ter Ladine z njihovo posebno govorico, jedmi in običaji. Vredno jih je obiskati in jim prisluhniti. Ob reki Piavi je mesto gotike - Belluno, blizu vasi Longarone je začetek sedaj žal mrtve doline Vajont, severno ob reki je vas Pieve di Cadore - rojstni kraj slikarja Tiziana, vasico Cibiana si boste zapomnili po njenih stenskih poslikavah - “muralesih”. V času pustovanja je obiska vredna dolina Rezija s svojimi običaji in nošami. 

Vicenza je mesto v Benečiji, le 60 km zahodno od Benetk. Staro središče mesta je vpisano na seznam kulturne dediščine Unesco kot Palladijevo mesto. Andrea Palladio je slavni arhitekt iz obdobja renesanse in je prav v tem mestu in širši okolici ustvaril največje in najlepše palače in cerkve. Na sprehodu skozi središče Vicenze si je vredno ogledati stavbe, ki so njegove mojstrovine, med njimi je "basilica Palladiana", mogočna stavba je sedaj slavna galerija umetnosti z odmevnimi razstavami, v bližnji loži je sedež Mestnega sveta, v palači Chericati je sedež Mestnega muzeja umetnosti, zraven je starodavni Teatro olimipico kot gledališče Akademije že v 16. stoletju. Iz mestnega parka se vidi svetišče Santuario di Monte Berico z izjemno cerkvijo in še bolj nenavadno zgodbo o nastanku svetišča. Blizu je svetišče Santa Maria della Pieve di Chiampo, nastalo je že ob koncu prvega tisočletja. Božjepotno svetišče je zelo obiskano zaradi zunanje votline - kapele Marije Lurdske, nova cerkev pa žari od veličastnih mozaikov na prednji steni ob oltarju, ki so delo slovenskega patra Marka Ivana Rupnika. V parku ob svetišču je križev pot s 14 nadnaravno velikimi skulpturami iz brona. Mesto Schio severno od Vicenze je majhno, nepoznano, a sredi njega je nenavaden samostan kanossiank, nunski red je bil pred dobrimi 200 leti ustanovljen v Veroni in se imenuje po ustanoviteljici, sestri Magdaleni G. di Canossa, ki je z ostalimi sestrami takrat v Veroni ustanovila otroški dom in šolo za sirote, kasneje pa še misijonska središča v vzhodni Aziji. K njim se je iz pretresljivih razlogov naselilo tudi mlado dekle iz Darfurja in tu sprejelo novo krščansko vero, to je bila sveta Bakhita. Posebno priljubljena je bila med prebivalci mesta Schio, kjer je v samostanu živela in delovala do svoje smrti, sedaj ima v muzejskem delu urejeno spominsko sobo.

Svetišče Madona della Corona je kot "lastovičje gnezdo" vklesano v 500 m visoko skalno steno nad dolino reke Adiže oziroma pod vasico Spiazzi, kjer mislite, da ste se pripeljali na konec sveta. V srednjem veku je bil pod vasjo ustanovljen benediktinski samostan, ki so ga kasneje prevzeli člani malteškega viteškega reda, tu so živeli številni menihi puščavniki. Svetišče z nekaj stavbami na skalni polici in s cerkvijo, katere leva stena je živa skala, je že dolgo božjepotno središče, ki ga je obiskal tudi papež Janez Pavel II., cerkev je bila povišana v baziliko minor. Do nje vodi pod vasjo Spiazzi nov križev pot z velikimi skulpturami iz brona. Pogled s terase svetišča globoko v dolino je kot iz letala. Najbolj dragocen je lesen kip Marije z otrokom, prinešen z Rodosa v 16. stoletju. Notranjost cerkve je kljub nenavadni legi zelo prostorna, svetla, pedvsem pa mirna in tiha.

Trento/Trident/Trënt je glavno mesto avtonomne pokrajine Južne Tirolske/Süd Tirol ali Trentino-Alto-Adige. Tu govorijo ali vsaj razumejo tri jezike: nemški, italijanski in ladinski. Mesto je stisnjeno v dolino reke Adiže, obdajajo ga gore, visoke preko 2.000 m. Latinsko ime Tridentum - trije zobje - pove vzrok za ime, tu je namreč vodila pomembna cesta v času rimskega cesarstva, ki je povezovala takratna rimska mesta med južno in osrednjo Evropo. Bogastvo so meščanom in predvsem upraviteljem mesta prinašali rudniki srebra, trgovina, carine, mostnine. Beseda "tridentinski koncil" zaznamuje pomembno zasedanje cerkvenega zbora v 16. stoletju, času protireformacije. Prav v zvezi s tem več-letnim dogajanjem je povezana zgodovina, arhitektura in umetnost tega mesta, ki se bohoti z izjemnimi gotskimi in renesančnimi stavbami, z bogato poslikanimi in okrašenimi fasadami. Na robu središča dominira grad "dobrega sveta" ali Castello del Buonconsiglio, umetniška in arhitekturna mojstrovina zunaj in znotraj. Na osrednjem trgu stoji katedrala svetega Vigilia, ob njej pa nekdanja škofijska palača, v kateri je sedaj dragocena zakladnica kot škofijski muzej.

Bolzano/Bozen/Busan ob reki Isarco/Eisack ima kljub legi med hribi neobičajno toplo klimo, saj tu uspeva celo sredozemsko rastlinje, zasajena je vinska trta, spomladi cvetijo magnolije, glicinije, v zatišnih legah prezimijo celo oleandri in oljke. Prav okrog samostana z vinogradi se je v srednjem veku začelo razvijati naselje. Zaradi pomembne lege so bili zgrajeni številni gradovi, ki mestu dajejo svoj čar, saj ga nekateri "varujejo" na vzpetinah še današnje dni. Med njimi sta najbolj izrazita grad Runkelstein in Firmian. V gradu Sigmundskron je Reinhold Messner, alpinist svetovnega slovesa, uredil enega od 6. gorskih muzejev. Sredi mesta z enkratnimi palačami, poslikavami, z oboki v pritličju je tudi Mestni arheološki muzej, kjer je v posebni sobi shranjena v stekleni omari mumija moškega iz kamene dobe, poznana kot ledeni mož Ötzi, ki je hodil po gorah v tem območju pred več kot 5000 leti. Zgodba o tej najdbi je dolga in zanimiva.

 

 

Milano in Boromejski otoki

Milano kot drugo največje italijansko mesto si zasluži postanek in ogled. Mogočen je grad Sforzesco z obsežnim parkom in več muzejskimi zbirkami. Katedrala Marijinega rojstva je tretja največja katoliška cerkvev na svetu. Krasi jo 135 stolpičev in 3.500 kipov, osrednji kip nadangela Mihaela je prevlečen s 300 g čistega zlata, povprečno si vsak dan ogleda to svetišče 10.000 ljudi. Okoliške palače so večinoma muzeji ali galerije. Obokan prehod, ki vodi proti operno-gledališki hiši, je izjemno razkošen, marmorna tla so oblikovana v stilu modernega mozaika, v razkošnih trgovinah se na ogled postavljajo najdražje blagovne znamke vrhunske modne industrije. Skoraj vsak vhod v te luksuzne trgovine nadzoruje postaven stražar - najbrž z razlogom. Gledališko-operna-baletna hiša na zunaj nič ne izstopa od okoliških stavb. V ozadju klasicističnega pročelja se dvigujeta dve hiper moderni stavbi - tehnični del - ker je bilo zaradi zahtev posameznih predstav in nove modernizacije nujno potrebno povsem prenoviti zaoderje gledališča. Znotraj je operna hiša della Scala še vedno klasično oblikovana in opremljena v rdečem žametu in pozlačenem lesu. Prav od te stavbe naprej se začenja mreža ulic, kjer so druga ob drugi prestižne trgovine in boutiki najelitnejših in najdražjih modnih oblikovalcev visoke mode. Prva paša za oči so že izložbe, če uspemo spregledati cene izdelkov ali zamižimo na eno oko. V tem velikem industrijskem mestu kot prestolnici najbogatejše regije Lombardije se bo naslednje leto kar pol leta odvijala svetovna industrijska razstava EXPO 2015, ki bo na sejemsko prizorišče privabila milijone poslovnežev, radovednežev in turistov z vsega sveta. S ponosom smo že lahko fotografirali tudi slovensko zastavo, ki vihra na peš aveniji Via Dante med gradom in katedralo in najavlja udeležbo Slovenije ter naših podjetij na tem sejmu.

Severno od mesta se nahaja Comsko jezero, severozahodno pa je uro vožnje oddaljeno Veliko jezero ali LAGO DI MAGGIORE. Na njem je več otokov, najbolj znameniti so trije v jugozahodnem delu jezera blizu mest Arona in Stresa. Dva otoka sta v lasti plemiške rodbine Borromeo: Isola Madre (materin otok) in Isola Bella (lepi otok). Na obeh sta veliki palači z razkošnim vrtom, zasajenim s sredozemskimi in eksotičnimi rastlinami, grmi in drevesi, po parku se prosto sprehajajo okrasne ptice kot naprimer beli pavi in zlati fazani. Otok Pescatori (ribiški) je naseljen že več kot 700 let in daje videz starodavne vasi z več-nadstropnii kamnitimi hišami, ozke ulice omogočajo prehod med njimi. V pritličjih teh dolgih stavb so številni lokali, bari, restavracije, majhne trgovine, ki privabljajo množice turistov. Nad mestom ARONA stoji ogromen kip Karla Boromejskega, nekdanji kardinal in nadškof v Milanu, pomočnik obolelim za kugo, zaradi česar je zbolel in umrl tudi on in nato za vse te velike zasluge bil proglašen za svetnika. Kip je impozanten, saj je skupaj s podstavkom visok kar 35 m, znotraj pa prav do vrha - glave - vodijo polžaste stopnice in kovinska lestev, da lahko navdušeni radovedneži pogledamo skozi njegove oči v daljavo. Nasproti se na skalni pečini razteza mogočen matični grad družine Borromeo.