Gorenjka, pekarna kruha, peciva in izdelovalka čokoladnih izdelkov v Lescah, je eden od največjih živilsko-predelovalnih obratov na Gorenjskem, vključen v veliko podjetje Žito-Podravka.

Začetki majhnega obrata segajo v čas po koncu prve svetovne vojne, ko se je gospod Adolf Zavrtanik leta 1922 z družino iz Solkana pri Gorici preselil v Lesce na Gorenjskem. Začel je v prostorih Dobrilove hiše. S pomočjo preprostih naprav, ki jih je izdelal večinoma kar sam, je mlel kakavovo maso, mehčali so jo z lesenim tolkalom. Kmalu se je preselil v hišo Fabjan in preuredil nekadnji hlev v delavnico čokolade in preprostih majhnih čokoladnih izdelkov: srčki in ribice.

Že po nekaj letih je družina Zavrtanik zgradila novo veliko delavnico z več modernimi stroji za drobljenje čokoladne mase, mešanje in vlivanje izdelkov, ki so jih izdelali več ton na leto. Prva velika delavnica se je imenovala Tvornica čokolade Lesce, v Gorenjko, tovarno čokolade so jo preimenovali šele leta 1947, kot pravi ena od potomk ustanovitelja, vnukinja gospa Biserka Mertelj. Takrat je bila namreč tovarna, tako kot večina drugih tovarn in podjetij, iz političnih razlogov podržavljena. Ironija pa je bila v tem, da so v tovarni obdržali ustanovitelje, torej člane družine Zavrtanik, ki so edini znali upravljati s proizvodnjo kot strokovnjaki na svojem področju dela, gospoda Adolfa Zavrtanik in dve hčerki. Proizvodnja je potekala v 20. stoletju v okviru tovarne Žito, se intenzivno razvijala in širila ter tako postala izjemno prepoznavna blagovna znamka po vsej tedanji Jugoslaviji in tudi izven.

Velik marketinški uspeh je doživela čokolada z novim ovitkom, ki ga je oblikoval izjemni akademski kipar in umetnik iz Prekmurja, gospod Miki Muster. Slovencem je poznan kot oblikovalec otroških stripov Zvitorepec, številnih slikanic, risanih filmov oziroma njihovih junakov in je bil prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Za tovarno Gorenjka je narisal znamenito deklico z avbo, že dolga leta prava “maskota” odlične slovenske čokolade in čokoladnih izdelkov tovarne Gorenjka.

Letos praznuje to podjetje 100-letnico ustanovitve proizvodnje čokolade, ki jo bomo proslavili z več dogodki v Lescah in v Radovljici. V mestnem muzeju bo odprta posebna razstava, namenjena predstavitvi zgodovine te tovarne, organiziran bo festival čokolade23. in 24. aprila 2022, več dogodkov bodo pripravili tudi v Lescah.